Celcelûtiye, Resul-i Ekrem Efendimiz (asm)’ın derslerine istinaden, Hazret-i Ali (ra) tarafından te'lif edilen Süryanice bir kasidedir... Esas mânası bedi' demektir...
Hazreti Ali radiyallahu anh tarafından Celcelutiye adıyla ve cifir ilmine göre birçok tarih de düşürülerek Süryanî diliyle nazmedilmiş ve kaside haline getirilmiştir. Yüksek ve tesirli bir duadır. Bir isimler hazinesidir. Allah’ın rahmetini celb etmesi hasebiyle bir rahmet hazinesi veya bir cennet hazinesi demek de mümkündür. Allah`ın en büyük ismi olan ism-i azam bu duanın içerisinde gizlenmiş olduğundan, bu duayı okuyarak Allah’a sığınan kimsenin, dünya ve ahiret işlerinde çok kolaylıklar ve bereketler göreceği müjdelenmiştir.
Maneviyat için arapça lafzı her gün zikredilebilir... Meali de okuyarak dua etmek faydalıdır...
İnternette farklı sayıda beyitli olan ve bir miktar farklı sıralanmış halleri bulunabiliyor...
Aşağıda lafız, meal ve çıktı için gerekli dosyaları bulabilirsiniz... Metinler alıntıdır...
Celcelutiyye zikrinde en önemli hususlardan biri (can hariç) en yüksek fedakarlık seviyesine ulaşmaktır...
CELCELUTİYYE DUASI
Bismillahirrahmanirrahim
Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla
1
Bede’tü bi bismillahi rûhî bihihtedet
İlâ keşfi esrârin bi bâtınihintavet
Sırların hazinesi olan “Bismillah” ile başladım. Ruhum, içinde sırların dürüldüğü hazineyi onunla keşfetti.
2
Ve salleytü bissânî alâ hayri halkıhî
Muhammedin men zâhad dalâlete velğalet
Ardından, her türlü taşkınlık ve azgınlığı, dalalet ve sapıklığı -Allah'ın izniyle- ortadan kaldıran bütün yaratılmışların en hayırlısı olan Resul-i Ekrem Efendimize (aleyhissalatü ves selam) salât u selâm getirdim.
3
İlâhi lekad aksemtü bismike dâıyen
Bi âcin mâhûcin celcelûtin celcelet
Allah'ım senin ismine dayanarak dua ediyorum. Ehad ve Bedi’ isimlerinle senden istiyorum. Her zaman ziyadar olan bu isimlerini şefaatçi yaparak ihtiyaçlarımı sana arz ediyorum.
4
Seeltüke bi ismil muazzami kadruhû
Ve yessir ümûri yâ ilâhî bi salmehet
Kadri yüce olan ism-i a’zamınla senden istiyorum. Ya İlahi işlerimi kolaylaştır! İsm-i a‟zamını kendine şefaatçi yapan, sonsuz kudretine dayanmış olur. Bu kudretin karşısında ise zor diye bir mefhum yoktur. Her iş salimen ve kolayca hallolur.
5
Ve yâ hayyü yâ kayyûmü edûke râciyen
Bi âcin eyûcin celcelûtin helhelet
Hayy ve Kayyûm olan Allah'ım. Lütfunu ümit ederek senden istiyorum. Ehad, Bedi' ve Bâsıt isimlerinle sana yalvarıyorum. Tüm kâinatta her an isimlerinin cilveleri görünmektedir
6
Bi samsâmin tamtâmin ve yâ hayra bâzihın
Bi mıhrâşin mihrâşin bihin nâru uhmidet
Ey yaratma mertebelerinin en yükseğinde bulunan Allah'ım. Sabit, Cebbar, Bari ve Halîm isimlerinle bu fitne ateşi sönsün. Her hadisenin zimamı senin yed-i kudretindedir ve olan herşey senin yönlendirmenle olur.
7
Bi âcin ehûcin yâ ilâhî mühevvicin
Ve yâ celcelûtin bil icâbeti helhelet
Ey her derde ve her işe anında müdahale eden ve darda kalanların yakarışlarına cevap veren Allah‟ım! Bedi’, Ehad ve Bâsıt isimlerinle sana yalvarıyorum. Dualara süratle cevap veren isimlerinin hakkı için!
8
Li tuhyî hayâtel kalbi min denesin bihî
Bi kayyûmin kâmes sirru fîhi ve eşrakat
Kayyûm ismin hürmetine! Kalbimi bütün günah kirlerinden temizleyerek ihya et. Kayyumiyetinin sırrı kalbime yerleşsin ve her vakit nurlar saçsın.
9
Aleyye dıyâün min bevârikı nûrihî
Felâha alâ vechî senâün ve ebrakat
İsm-i a‟zamından olan Kayyûm isminin nurunun parıltıları üzerimde tecelli etti, yüzüme ve kalbime öylesine aksetti ki, gözleri kamaştırırcasına, şimşek çakar gibi parladı! Böylece karanlık hiçbir yer kalmadı, heryer nura gark olup aydınlandı.
10
Ve subbe alâ kalbî şeâbîbû rahmetin
Bi hıkmeti mevlânel kerîi fe entakat
Engin rahmet sağanakları kalbimin üzerine döküldü ve kalbim Kerîm olan Mevla'mızın hikmetiyle konuştu. Dilim o rahmet hazinelerini terennüm etti.
11
Ehâtat biyel envâru min külli cânibin
Ve heybetü mevlânel azıymi binâ alet
Her yandan nurlar beni çepeçevre kuşattı. Azîm olan Mevla'mızın haşmeti, azameti ve heybeti bizleri yüceltti.
12
Fe sübhânekellâhümme yâ hayra bâriin
Ve yâ hayra hallâkın ve ekrame men beat
Ey yaratma ve yoktan var etme mertebelerinin en yükseğinde bulunan Hâlık ve Hallak Allah'ım! Sen azgınlık yapıp haddi aşan isyankârlara bile ikramda bulunursun. Sen her türlü noksan ve kusurdan münezzehsin!
13
Fe bellığnî kasdî ve külle meâribi
Bi hakkı hurûfin bil hicâi tecemmeat
Ne olur! Allah'ım! Bir araya getirilmiş heca (huruf-u mukattaa) harfleri hürmetine, beni her türlü hayırlı maksat, gaye ve ihtiyaçlarıma ulaştır!
14
Bi sirri hurûfin ûdiat fî azıymetî
Bi nûri senâil ismi ver rûhi kad alet
Yüce ism-i a’zamın ve Kur‟an‟ın her tarafı kuşatan nuruyla irademe yerleştirilen harflerin sırrı hürmetine; yüce olan ruhların ve ism-i a‟zamının nuru hürmetine..Her tarafa yükselen vahyin (Kur'an'ın) hürmetine.
15
Efıd lî minel envâri feydate müşrıkın
Aleyye ve ahyî meyte kalbî bi taytafet
Bana nurlardan parlak bir feyiz akıt, Nûr ve Cebbar isminle ölmüş kalbimi dirilt. Bu nûr, ism-i a‟zamının ve Kur'an'ın ışık saçan nûrudur.
16
Elâ ve elbisennî heybeten ve celâleten
Ve küffe yedel a’dâi annî bi ğalmehet
Hâkim isminle bana heybet ve celal elbisesi giydir ki böylece düşmanların elleri benden uzak dursun. Sen hüküm ve hikmet sahibisin.
17
Elâ ve ahcübennî min adüvvin ve hâsidin
Bi hakkı şemâhın eşmehın sellemet semet
Allah'ım! Kadri yüce Hâlık, Aziz, Celil ve Selâm isimlerinin hürmetine benimle her nevi düşman arasına perde koyarak beni onların kötülüklerine maruz kalmaktan koru.
18
Bi nûri celâlin bâzihın ve şerantahın
Bi kuddûsin berkûtin bihiz zulmetüncelet
Aziz ve Celil ismin hürmetine! Raûf ismin hürmetine! Karanlıkları aydınlığa çeviren Kuddûs ve Rahîm isimlerinin hakkı için bu korumayı lütfet!
19
Elâ vakdı yâ rabbâhü bin nûri hâcetî
Bi nûri eşmehın celyâ serîan kadinkadat
Ya Rabbi! İsm-i a’zamın nûru hürmetine, Hayy ve Muhyî isimlerinin hürmetine ihtiyaçlarımı gider. Bu isimlerinin nuruyla isteklerime süratle cevap ver!
20
Biyâhin ve yâyûhin nemûhin esâliyen
Ve yâ âliyen yessir ümûrî bi saysalet
Allahım! Yâh ve Yâyûh (Yayûhin)(yani Hû, Hayy, Evvel, Ahir, Kayyûm, Hâlık, Hallak) ve Zâhir, Samed, Bâtın, Şehid isimlerinle! Ali ve Kâfi isimlerin hürmetine her işimi kolaylaştır!
21
Ve emnahnî yâ zel celâli kerâmeten
Bi esrâri ılmin yâ haliymü bikencelet
Ey celâl ve ikram sahibi Allah'ım! Ey Halîm Allah'ım! İkramın ve lütfun olarak açılacak olan ilmin sırrını bana öğret! Ancak seninle açılacak ilmin esrarını bana öyle lutfet ki, Halîm ismin ile taşkınlıklara sebep olmayacak derecede bir anlayışla kavrayayım.
22
Ve hallısnî min külli hevlin ve şiddetin
Eyâ câbiral kalbil kesiyri minel habet
Beni her türlü sıkıntı ve korkularımdan halas eyle! Kur'an-ı Hâkim‟in kati hükmüyle Semi olan Allah'ım! Sen mahlûkatının dualarını işitirsin.
23
Ve ahrisnî yâ zelcelâli bi kâfi kün
Bi nassı hakıymin kâtııs sırri esbelet
Ey celâl sahibi Allah'ım! “Kün!”(Ol!) emrinin “Kef”i hürmetine beni koru. Sen kırılan kalbleri Câbir isminle sarıp sarmalar ve kullarının bozulmuş hallerini ıslah edersin!
24
Ve sellim bi bahrin ve a’tınî hayra berrihâ
Fe ente melâzi vel kürûbi bikencelet
Karanlıklar deryasından beni sahil-i selâmete çıkar ve himâyene al! Bütün keder ve sıkıntılarım seninle son bulur. Tek sığınağım sensin!
25
Ve subbe aleyyer rizka sabbete rahmetin
Fe ente racâül âlemiyne velev tağat
Rahmet sağanakları gibi üzerime rızık yağdır! Âlemlerin recâ kaynağı, ümidi yanlız sensin! İsyan etseler de, haddi aşsalar da onların da rızkını verirsin ve hepimizin ümit kaynağı yine sensin.
26
Ve asmim ve ebkim sümme a’mi adüvvena
Ve ahrıshüm yâ zelcelâli bi havsemet
Ey izzet ve celâl sahibi Basir Allah'ım! Sen düşmanlarımızı (İslam düşmanlarını ve dine hizmet edenlere düşmanlık besleyenleri) sağır(asmim), dilsiz(ebkim) ve kör(a'mi) eyle! Böylece zarar veremesinler.
27
Ve fi havsemin mea devsemin ve berâsemin
Tehassantü bil ismil azıymi minelğalet
Rahman, Sâdık, Ganiyy, Rahîm, Zâhir, Aliyy isimlerine ve ism-i a‟zamının tahassun kalesine sığınarak her türlü taşkınlıktan ve tehlikeden muhafaza olunup korundum.
28
Ve a’tıf kulûbel âlemiyne bi esrihâ
Aleyye ve elbisennî kabûlen bi şelmehet
Bütün âlemlerin kalblerini telif eyle ve ilahi hakikatlere aç! Fettah ismin hürmetine insanların kalblerini üstümde birleştir (yani yürüdüğüm Hak yolda) ve hüsn-ü kabul görmeyi lutfet!
29
Ve yessir ümûrana yâ ilâhî ve a’tınâ
Minel ızzi vel ulyâ bi şemhın ve eşhamet
Hâlık, Şedîd ve Halîm isimlerinin hürmetine bize izzet ve şeref ikram eyle ve işlerimizi kolaylaştır.
30
Ve esbil aleynes setra veşfi kulûbenâ
Fe ente şifâün lil kulûbi minel ğaset
Allah'ım üzerimize af ve rahmet örtüsünü ört. Kalblerimize şifa ver. Günah ve gaflet kirleriyle bozulan kalblere şifa verecek olan yalnız Sensin!
31
Ve bâriklenallâhümme fi cem’ı kesbinâ
Ve hulle ukûdel usri biyâyûhin irtehat
Allah'ım! Bütün maddî-manevî işlerimizde, kazançlarımızda bereket lutfeyle. Her türlü zorluk düğümlerini Yâyûh (Hû) isminle çöz! Güçlükleri kaldır! Ganiyyu Muğni isimlerinle!
32
Biyâhin ve yâyûhin ve yâ hayra bâzihın
Ve yâ men lenel erzâku min cûdihî nemet
Yâh, Yâyûh (Hû, Hûve) ve kudretlilerin en hayırlısı olan (Hayr'a-l Celilin) isimlerinle sana yalvarıyoruz! Ey bütün rızıklarını cömertlik hazinesinden gönderen Allah'ım!
33
Neruddü bikel a’dâe min külli vichetin
Ve bil ismi termîhim minel bu’di bişşetet
Allah'ım! Her yönden hücumda bulunan düşmanları ancak senin yardımınla, inayetinle def ederiz! Sen isminle (ism-i a’zamınla) uzaktan atılması gerekli olan şeyleri onlara atarak darmadağın edersin!
34
Ve ahzilhüm yâ zelcelâli bi fadli men
İleyhi seat dabbül felâti ve kad şeket
Ey bütün varlıkların kendisine boyun eğdiği Celâl sahibi Allah‟ım! Çöl kelerinin bile yanına gelip şikâyetini arzettiği Zât (Resul-i Ekrem Efendimiz aleyhissalatu vesselam) hürmetine düşmanlarımızı zelil eyle!
35
Fe ente racâi yâ ilahî ve seyyidî
Fe fülle lemîmel ceyşi in râme bî abet
Allah‟ım! Benim Seyyîdim, Efendim ve umudum yalnız Sensin! Bana kast etmek maksadıyla toplanıp hazırlanan küfür ve dalalet ordusunu darmadağın et!
36
Ve küffe cemiyâl mudırrîne keydehüm
Ve annî bi aksâmike hatmen ve mâ havet
Bütün zararlıların hile ve tuzaklarına karşı bana kâfi gel! Kur‟an‟daki kasemlerin (kasem ve yeminle başlayan sure ve ayetlerin) sırları hürmetine!
37
Fe yâ hayra mes’ûlin ve ekrame men a’ta
Ve yâ hayra me’mûlin ilâ ümmetin halet
Ey kendisinden birşey istenilenlerin en hayırlısı olan Mes’ul! Ey ikramda bulunanların en hayırlısı olan Kerîm! Ey geçmiş ümmetlerden beri darlık ve sıkıntıda olanların umut kapısı olan Me’mul!
38
Ekıd kevkebî bil ismi nûran ve behceten
Meded dehri vel eyyâmi yâ nûru celcelet
Ya Rab! Nûr isminin tecellisiyle parlat yıldızımı! Ahirzamana kadar asırlar boyu eşşiz bir surette ışıklandır yıldızımı ve meşalesini Nûr ile yak!
39
Biâcin âhûcin celmehûcin celâletin
Celîlin celcelûtin cemâhin temehracet
Ya Allah! Ya Ehad! Ya Bedi’! Ya Aziz! Ya Celîl! Bütün güzel isimlerin devamlı parlamaktadır!
40
Bi ta’dâdi ebrûmin ve simrâzi ebramin
Ve behrati tibrîzin ve ümmin teberreket
Allah‟ım! Evvel, Âhir, Mucîb ve Metîn isimlerini zikrederek onların bereketine sığınırım!
41
Tükâdü sirâcün nûri sirran beyâneten
Tükâdü sirâcüs sürci sirran tenevverat
Nur kandili gizlice tutuşturulur. Kandiller kandili perde ardından gizlice yanarak nur saçar!
42
Bi nûri celâlin bâzihın ve şerantahın
Bi kuddûsi berkûtin bihin nâru uhmidet
İsm-i A‟zam‟ın kibriyalı ve azametli nurunun tesiri ile! Raûf, Rahîm ve Kuddûs isimleriyle dalâlet ve ilhad ateşi söndürülür.!
43
Biyâhin ve yâyûhin nümûhin esâliyen
Bi tamtâmin mihrâşin li nâril ıdâ semet
Yâh ve Yâyûh (Hû, Hûve), Samed, Şehîd, Cebbar ve Sabit isimlerinin tecellisiyle düşmanlık ateşi söndürülür!
44
Bi hâlin ehîlin şel’ın şel’ûbin şâliın
Tahiyyin tahûbin taytahûbin tayyattahet
Gerçek Ma’bud, Hak olan ve hakkı gerçekleştiren, Cemil, Vedud ve Mucib olan Zatın yardımıyla insanlara kendisini sevdirecektir.
45
Enûhın bi yemlûhın ve ebrûhın uksimet
Bi temliyhı âyâtin şemûhın teşemmehat
Ey Kayyûm ve Vekil olan Allah‟ım! Taksim edilmiş (kısımlara ayrılmış) yüce ayetlerinin sır ve hikmetlerini ancak kendisi bilen Allah‟ım! Hannan isminin hakkı için!
46
Ebâzîha beyzûhın ve zeymûhın ba’dehâ
Hamârûhı yeşrûhın bi şerhın teşemmehat
Hakem, Adl, Kerîm, Mubdi, Muîd ve Alimu’s-sır olan Allah‟ım! Bu isimlerinin hürmetine bize merhamet et!
47
Bi belhın ve simyânin ve bâzûhın ba’dehâ
Bi zeymûhın eşmûhın bihil kevnü ummirat
Hakk, Vekil, Kerîm, Hannan isimlerinin tecellisiyle dünya imar edilir!
48
Bi şelmehatin akbil düâi ve kün meıy
Ve kün lî minel a’dâi hasbî fe kad beğat
Fettah isminin hürmetine duamı kabul et! İnayetinle yanımda ol! Düşmanlarım haddi aştılar!
49
Fe yâ şemhasâ yâ şemhasâ ente şemlehâ
Ve yâ aytalâ hatlür riyâhı tehalhalet
Ya Rahman! Ya Muğni! Ya Muiz! Ya Kaviyyul Kahhar! Şiddetli rüzgârlar (fitne rüzgârları) esmektedir!
50
Bikel havlü ves savlüs şedîdü li men etâ
Libâbi cenâbike veltecâ zulmetüncelet
Düşmanların şiddetli saldırısına karşı koymak ancak senin havlin (güç ve kuvvetin) iledir! Küfür zulmetlerinden korunmak da sana iltica ile olur!
51
Bi tâha ve yâsîn ve tâsîn kün lenâ
Bi tâsim mîmin lis seâdetıkbelet
Tâ Hâ, Yâ Sîn, Tâ Sin ve Tâ Sin Mîm (sureleri) ile, bize yönelip gelen bir saadetin gerçekleşmesi için yardımcımız ol!
52
Ve kâfin ve hâyâin ve aynin ve sâdihâ
Kifâyetünâ min külli aynin binâ havet
Kef, Hâ, Yâ, Ayn ve Sâd harfleri, bizi her yönden saran kem gözlerden korumak için kâfidir.
53
Bi hâmîme aynin sümme sînin ve kâfihâ
Hımâyetünâ minhel cibâlü tezelzelet
Hâ mîm ayn sîn kâf ile ve Fettah isminle bizi himaye eder ve tüm kötülüklerden korursun.
54
Bi kâfin ve nûnin sümme hâmîmin ba’dehâ
Ve fî sûretid dühâni sirran kad uhkimet
Kâf, nun sonra hâ mîm ile (bu mukatta harfleri ile başlayan surelerin sırları hürmetine) ve aynı zamanda Dûhan suresindeki sağlam sır hürmetine bu himayeni gerçekleştir.
55
Bi elifin ve lâmin ven nisâ ve ukûdihâ
Ve fî sûretil en’âmi ven nûri nüvvirat
Elîf lâm ile (bu harflerle başlayan sureler ile) Nisa suresi, En’âm ve nurlarla parlayan Nûr suresi hürmetine!
56
Ve elifin ve lâmin sümme râin bi sirrihâ
Alevtü bi nûril ismi min külli mâ cenet
Elîf lâm ve râ sırrıyla (elîf lâm râ ile başlayan surelerin ihtiva ettiği sırlar hürmetine) ve isminin (ism-i a’zamının) nuruyla işlediğim tüm cinayetlerden (yani günahlardan) kurtuldum ve manevî olarak yükseldim.
57
Ve elifin ve lâmin sümme mîmin ve râihâ
İlâ mecmeıl ervâhı ver rûhı kad alet
Önce elîf ve lâm‟ın sonra mîm ve râ‟nın (Ra’d suresinin) sırrıyla ruhum, ruhanîlerin meclisine yükseldi.
58
Bi sirri havâmîmil kitâbi cemîıhâ
Aleyke bi fadlin nûri yâ nûru uksimet
Kitap‟ta (Kur’an’da) bulunan Hâ mîm lerin sırrı hürmetine (yani hâ mîm ile başlayan yedi surenin sırları hürmetine) üzerime Nûr isminin feyizlerini akıt! Ey bölümlere ayrılmış Nûr!
59
Bi amme abese ven nâziâti ve târikın
Ve fî vessemâi zâtil bürûci ve zülzilet
Nebe, Abese, Naziat ve Târık sureleri ile Burûc ve Zilzal surelerinin hürmetine!
60
Bi hakkı tebâreke sümme nûnin ve sâilin
Ve fî sûretit tehmîzi veş şemsi küvvirat
Mülk sonra Kalem ve Mearic, Hümeze, Şems surelerinin hakkı için!
61
Ve bizzâriyâtiz zerri ven necmi iz hevâ
Ve bıkterabet liyel ümûru tekarrabet
Zariyat, Necm ve Kamer sureleri hürmetine tüm işler bana yakınlaştırıldı! (Bütün işlerim kolaylaştı/kolaylaştırıldı)
62
Ve fî süveril kur’âni hızben ve âyeten
Adede mâ karael kârî ve mâ kad tenezzelet
Hizb hizb, âyet âyet inen bütün surelerin ve bu sure ve âyetleri okuyanların okumaları sayısınca! (Sana tazarru ve niyazda bulunuyorum).
63
Fe es’elüke yâ mevlâye fî fadlikellezî
Alâ külli mâ enzelte kütben tefaddalet
Ey Mevlâm! Fazlınla kendilerine kitaplar indirdiğin peygamberlere ihsan ettiğin lütuflar hürmetine!
64
Bi âhiyyen şerâhiyyen ezûnâyi sabvetin
Asbâvüsin âli şeddâye aksemtü bi taytağat
Âhiyyen ve Şerâhiyyen isimlerinle, Kadir ve Cebbar isimlerine kasem ederek sana yalvarıyorum!
65
Bi sirri büdûhın exhezetın betadin zehecin
Bivâhıl vehâ bil fethı ven nasri esreat
Budûh (Bedûh), Echezat ile Betad, Zehac ve Vâh esrarı sayesinde fetih, yardım ve zaferler hızla neticeye ulaşır!
66
Bi nûri feceşin mea sazhazin yâ seyyidî
Ve bil âyetil kübrâ eminnî minel fecet
Ey Seyyîdim! Feceşin sazhazin‟den yansıyan nur hürmetine! Ayetü’l-Kübra hürmetine beni (bizi) tüm felaketlerden emin eyle!
67
Bi hakkı fekacin mea mahmetin yâ ilâhena
Bi esmâikel husnâ ecirnî mineş şetet
Ya İlahena! Fekacin mahmet ile (bu harflerin ifade ettiği manalar hürmetine) ve Esmaü’lHüsna‟n ile beni dağınıklık, sıkıntı ve perişaniyetten koru!
68
Hurûfün li behrâmin alet ve teşâmehat
Ve ismü asâ mûsâ bihiz zulmetün celet
Öyle nûrlu harfler ki Mars yıldızı gibi yücedir. Asâ-yı Mûsa ismiyle karanlıklar dağılır.
69
Tevesseltü yâ rabbi ileyke bi sirrihâ
Tevessüle zî züllin bihin nasühtedet
Bu harflerin yüce manalarıyla Sana tevessül ettim! Bu tevessülüm ve yakarışım, aczini, fakrını ve zilletini izhar edip Senden medet uman ve böylece hidayete erenlerin duası nevinden olsun!
70
Hurûfün bi ma’nâhâ lehel fadlü şürrifet
Meden dehri vel eyyâmi yâ rabbinhanet
Ey Rabbim! Bunlar taşıdıkları mana itibariyle öyle harflerdir ki, onları zikredenler asırlar boyu fazilet ve şerefle yüceltilmişlerdir.
71
Deavtüke yâ allâhü hakkan ve innenî
Tevesseltü bil âyâti cem’an bi mâ havet
Allah‟ım! Bütün ayetleri ve ifade ettikleri hakikatleri şefaatçi yaparak Sana dua edip yalvardım! Ne olur dualarımı kabul et!
72
Fetilke hurûfün nûri fecma’ havâssahâ
Ve hakkık meânîhâ bihil hayru tümmimet
Nur harflerinin havassını (hassalarını, özelliklerini) bende topla! Her türlü hayrın tamamlandığı o harflerin manalarını gerçekleştir!
73
Vahdurnî avnen hadîmen müsehharan
Tuheymefyâîlü bihil kürbetüncelet
Bana Tuheymefyail adında (ruhani) yardımcı bir hizmetçiyi musahhar et! Her türlü keder ve sıkıntım onunla ortadan kalksın!
74
Fe sehhır lî fîhâ hadîmen yütıy’uni
Bi fadli hurufi ümmil kitâbi ve mâ telet
O yardımcıyı bana musahhar et! Ümmü’l-Kitap olan Fatiha suresi ve onu takip eden surelerin harfleri, faziletleri hürmetine!
75
Ve es’elüke yâ mevlâye fismikellezî
Bihî izâ düıye cem’ul ümûri teyesserat
Ey Mevlam! Sana bütün işleri kolaylaştıran ism-i a’zamınla yalvarıyorum! (Senden istediklerimi ism-i a‟zamınla istiyorum).
76
İlâhi ferham da’fi vağfirlî zelleti
Bi mâ kad deatkel enbiyâü ve tevesselet
İlahi! Zayıflığıma ve güçsüzlüğüme merhamet et! Günahlarımı bağışla! Peygamberlerin sana dua ederken vesile ettikleri ve bu tevessülle yaptıkları dualar hürmetine!
77
Eyâ hâlikıy yâ seyyidî ıkdı hâcetî
İleyke ümûrî yâ ilâhî tesellemet
Ey Hâlık’ım! Ey Seyyîd’im! İhtiyaçlarımı gider. Bütün işlerimi sana teslim ettim!
78
Tevesseltü yâ rabbî ileyke bi ahmedâ
Ve esmâikel husnelletî hiye cümmiat
Ya Rabbi! Hazreti Ahmed’i (Hazreti Muhammed‟i) (sallallahu aleyhi ve sellem) ve isimlerinin bir arada toplandığı esmaü’l-hüsnanı vesile ederek sana yalvarıyorum!
79
Fe cüd va’fü vasfah yâ ilâhî bi tevbetin
Alâ abdikel miskîni min nazratin abet
Ya İlahi! Bu âciz ve miskin kulunun gereksiz bir bakış dâhil günahlarını bağışla! Cömertliğinle tevbesini kabul et!
80
Ve veffıknî lil hayri ves sıdkı vettükâ
Ve eskinennil firdevse mea firkatin alet
Beni hayır, sıdk ve takvaya muvaffak eyle! Yüksek fırkayla (katında yüksek derecesi olan toplulukla) birlikte beni Firdevs Cenneti’nin sakini yap! (oraya yerleştir).
81
Ve kün bî raûfen fî hayâti ve ba’de mâ
Emûtü ve elkâ zulmetel kabrin celet
Hayattayken de, ölüp kabrin karanlığına gittiğimde de bana merhametli ol ki kabrin o zulmeti dağılıp aydınlığa açılsın!
82
Ve fil haşri beyyıd yâ ilâhî sahîfetî
Ve sekkıl mevâzînî bi lutfike in eraddet
Allah‟ım! Mahşerde amel defterimin sayfalarını beyaz eyle! Mizanda sevaplarım hafif gelirse lütfunla onları ağırlaştır!
83
Ve cevviznî haddes sırâtı mûhervilen
Vahminî min harri nârin ve mâ havet
Beni sırat köprüsünden hızlıca geçir! Cehennem ateşinden ve içindekilerden koru!
84
Ve sâmıhî min külli zenbin ceneytühû
Vağfir hatıy’atiyel ızâme ve in alet
İşlediğim bütün günahlarımdan bana müsamaha göster (beni affet)! Hatalarım, günahlarım büyük de olsa beni mağfiret et!
85
Fe hâzâ havâtimühünne men kad hassastühâ
Bi sirrin minel esrâri fil levhı ünzilet
Bu hatemler (mühürler) hassalara (bazı sırlı özelliklere) sahiptir. Bu sırlar, indirildiği levhadaki (Levh-i Mahfuz) esrardan dolayıdır.
86
Selâsü ısıyyin suffifet ba’de hâtemin
Alâ ra’sihâ mislüs sihâmi tekavemmet
Üç âsâ (âsâ misali çizgiler) saf saf dizilmişler hatemden (mühürden) sonra! Başlarına kafası düz ok misali çizgi konmuş!
87
Ve mîmün tamîsün ebteru sümme süllemü
Ve fi vasatihâ bil cerrateyni teşerbeket
Birazı kesilmiş sönük bir mim, sonra merdiven. Ortasında birleşmiş iki esre.
88
Ve erbeatün tühkil enâmile ba’dehâ
Tüşîru ilel hayrâti ver rızka cümmiat
Ve ondan sonra çiviye (parmağa) benzeyen dört çizgi. Toplanmış rızka ve hayırlara işaret eden.
89
Ve hêün şekıykun sümme vâvün mükavvesün
Ke ünbûbi haccâmin mines sirri kad havet
İkiye yarılmış “he” harfi, sonra kavisli bir “vav”. Hacamatçının tüpü gibi ve sırlara sahip.
90
Ve evâhıruhâ mislül evâili hâtemün
Humâsiyyü erkânin bihis sirru kad havet
Sonundaki hatem (mühür) de evvelki (baştaki) hatem gibi. Beş köşesi var ve sırları havi (sırlar taşıyor).
91
Fe addilhü min ba’di aşrin selâseten
Ve lâ tekü fî ıhsâihâ mütevehhimet
On üçten sonra sayma! Onların sayısında tevehhüm etme (vehme kapılma)!
92
Selâsün minet tevrâti lâ şekke erbeu
Ve erbeun min incîli ıysebnü meryemet
Şüphe etme üçü Tevrat’ta! Dördü de İsa ibn-i Meryem‟in İncil’inde!
93
Ve hamsün minel kur’âni hünne temâmühâ
İlâ külli mahlûkın fesıyhın ve ebkemet
Ve beşi de Kur’an ile tamam oldu! Fasih (akıcı) konuşan, konuşamayan (ebkem) tüm mahlûkat için!
94
Fe hâzâ ismüllâhi celle celâlühû
Ve esmâühû ındel beriyyeti kad samet
İşte bu Allah Celle Celalühû‟nun ismidir! O‟nun isimleri yaratılmışların yanında yüksektir (yücedir)!
95
Fe hâzâ ismüllâhi yâ kâriüntebih
Ve lâ tertedid teblî li rûhıke bil habet
Ey okuyucu! Dikkat et! Bu Allah‟ın ismidir! Şüpheye düşüp de ruhun irtidat edip aşağılara düşmesin (ruhun zayıflayıp solmasın)!
96
Fe hâzâ ismüllâhi yâ câhilu’tekıd
Ve iyyâke teşkük tetlüfür rûha ve elcetet
Bu Allah’ın ismidir, cahillik etme inan! Şüpheye düşüp ruhunu telef ederek cinayet (cenet) işlemeyesin!
97
Fe huz hâzihil esmâe hakkan ve ahfihâ
Fe fîha minel esrâri mâ lâ bihî levet
Bu isimleri al ve gerçekten onları sakla! İçinde kaybolmayan çok sırlar vardır!
98
Bihel ahdü vel mîsâku vel va’dü vel likâ
Ve bil miski vel kâfûri hakkan kadıhtemet
Söz, misak (antlaşma) ve vaad bu isimlerle olur! Misk ve kâfur ile gerçekten onları mühürledi! (onlar mühürlendi)
99
Ve lâ tu’tı zel esmâi yevmen li câhilin
Ve lev kâne mea ünsâ le kânet bihî semet
Bu isimleri bir gün cahillere verme (onlara söyleme)! Eğer bu isimler bir kadınla olsaydı (kadının yanında bulunsaydı) selamete ererdi (bu isimlerden dolayı korku ve endişe duymazdı).
100
Fe in kâne hâmilühâ minel havfi hâriben
Fe akbil ve lâ tahşel mülûke bi mâ havet
Eğer üzerinde korku varsa ve bu yüzden kaçıyorsan, (bu esmalar ile) meliklerden (krallardan) bile korkma!
101
Fe in kâne masrûan minel cinni vâkıan
Fe hâmîme harfül ayni yâ sâhu kuttıat
Eğer cinlerden dolayı sara hastalığına yakalanırsan, Hâ mîm ve ayn harfiyle „Ya Sâh‟ diyerek kopar (kes)! (ya da „hâ mîm ve ayn harfini çağırarak kopar‟).
102
Fe tersimü min fevkıl cebîni hurûfehâ
Fe hâ hiye ismüllâhi cemiy’an tefaddalet
Harfleri alnına (hastanın alnına) resmedersin (çizersin). Bunların hepsi Allah‟ın faziletli yüce isimleridir!
103
Ve in kâne insânen yehâfü adüvvehû
Ve lâ tahşe min be’sil mülûki velev tağat
Eğer bir insan düşmanından korkuyorsa, en azgın en sefih meliklerden (krallardan) bile korkmaz! (bu bahsedilen esmalar ile).
104
Fe in kâne hâzel ismü fî mâli tâcirin
Fe emvâlühû bil hayri vel cûdi kad nemet
Eğer bu isimler bir tüccarın malının yanındaysa (bu isimlere sahipse), serveti hep hayırla ve bereketle artarak büyür!
105
Ve in künte hâmilehâ minel havfi hâriben
Fe akbil ve lâ tahşe fe te’men minel habet
Korkudan dolayı kaçacak gibi oluyorsan (ya da kaçıyorsan), bu isimler ile korkmana gerek kalmaz ve güvende olursun!
106
Fe yâ hâmilel ismillezî celle kadruhû
Tevekkâ bihî küllel ümûri tesellemet
Ey kadri yüce ismi taşıyan (ism-i a’zamı taşıyan) ve onu kendine muhafız ittihaz edinen! Tüm tehlikeli durumlardan kurtulup selamete ereceksin!
107
Fe kâtil ve lâ tahşe ve hârib ve lâ tehaf
Ve düs külle erdın bil vühûşi teammerat
Korkma! Savaş ve korkma! Harbet, çekinme! Vahşi canavarlarla (zalimlerle) dolu olan arzın (yeryüzünün) her yerine ayak bas!
108
Ve akbil ve lâ tehrab ve hâsım men teş’a
Ve lâ tahşe be’sen lil mülûki velev havet
Karşılaşmaktan korkup kaçma! Dilediğinle savaş! Meliklerin (hâkimler, padişahlar, reislerin) sana karşı hücumlarından, esaretlerinden ve yakalamalarından korkma!
109
Fe lâ hayyetün tahşâ ve lâ akrabün terâ
Ve lâ esedün ye’ti ileyke bi hemhemet
Ne yılandan, ne akrepten ne de sana doğru kükreyerek gelecek bir arslandan korkma! (sana zarar veremezler).
110
Ve lâ tahşe min seyfin ve lâ ta’ni hancerin
Ve lâ tahşe min rumhın ve lâ şerrin eshemet
(Mücadelende) kılıçtan, hançer yarasından, mızraktan ve her yeri kaplamış şerden (kötülüklerden) korkma!
111
Cezâ men karae hâzâ şefâatü ahmedâ
Ve yuhşeru fil cennâti mea hûrin huffifet
Bunu okuyanın mükâfatı Resulullah Efendimiz‟in (sallallahu aleyhi ve sellem) şefaatidir. Ve Cennet‟de saf saf olmuş hurilerle birlikte haşrolacaktır!
112
Va’lem bi ennel Mustafâ hayru mürselîn
Ve efdalü halkıllâhi men kad teferrakat
Bil ki Hazreti Muhammed Mustafa (aleyhissalatü ves selam), resullerin en üstünüdür. Farklı farklı yaratılan yaratılmışların en faziletlisidir!
113
Ve saddir bihî min câhihî külle hâcetin
Ve selhü li key tencüve minel cevri vettağat
Her ihtiyacında O’nu (aleyhissalatü ves selam) kendine şefaatçi yap! Her türlü kötülükten, zulümden yine O‟nu (aleyhissalatü ves selam) vesile ederek kurtulursun!
114
Ve salli ilâhi külle yevmin ve sâatin
Alel mustafel muhtâri mâ nesmetün semet
İlahi! Her gün, her saat, her nefeste (her esintide) Hazreti Muhammed Mustafa‟ya (sallallahu aleyhi ve sellem) salat eyle!
115
Ve salli alel muhtâri vel âli küllihim
Ke addi nebâtil erdı ver riyhı mâ serat
O seçkin Peygamber‟e (sallallahu aleyhi ve sellem) ve bütün âline (ailesine, ehl-i beytine) (radıyallahu anhüm) yeryüzünün nebatatı ve rüzgârın esintileri sayısınca salât et!
116
Ve salli salâten temleül erda ves semâe
Kevebli ğamâmin ma’ ruûdin tecelcelet
Öyle salât eyle ki, arzı ve semayı doldursun! Parlayan şimşekler ve gök gürlemeleriyle dökülen yağmur gibi!
117
Fe yekfîke ennellâhe sallâ bi nefsihî
Ve emlâkehû sallet aleyhi ve sellemet
Bizzat Allah’ın ve meleklerinin O‟na (sallallahu aleyhi ve sellem) salât ve selâm getirmesi (salât-u selâmın önemini anlaman açısından) senin için yeterlidir.
118
Ve sellim aleyhi dâimen mütevessilen
Meded dehri vel eyyâmi mâ şemsün eşrakat
O halde sen de, yıllar ve günler sürdükçe, güneş ışık saçmaya devam ettikçe, (şefaatini umarak) O‟nu (aleyhissalatü ves selam) vesile et ve devamlı O‟na (aleyhissalatü ves selam) salât u selâm getir.
119
Ve sellim alel athâri min âli hâşimin
Adede mâ haccel hacîcü ve sellemet
Âl-i Haşim’in soyundan pâk olanlara da, hac eden hacılar ve getirdikleri salât u selâm sayısınca selâm et!
120
Verda yâ ilâhî an ebî bekrin mea umera
Verda alâ osmâne mea hayderis sebet
Ya İlahi! Hazreti Ebu Bekir (radıyallahü anh) ile Hazreti Ömer‟den (radıyallahü anh) razı ol! Hazreti Osman (radıyallahü anh) ve bir ismi de Haydar olan Hazreti Ali‟den (radıyallahü anh) razı ol!
121
Kezal âlü vel ashâbü cem’an cemîuhüm
Meal evliyâi ves sâlihıyne ve mâ havet
Aynı şekilde Efendimiz’in (sallallahu aleyhi ve sellem) bütün ailesinden, ashabından, evliyadan, salihlerden (rıdvanullahu aleyhim ecmain) ve onların yolunu takip eden herkesten razı ol!
122
Mekâlü aliyyin vebni ammi muhammedin
Ve sirru ulûmin lil halâikı cümmiat
Bu, Hazreti Muhammed’in (aleyhissalatü ves selam) amcasının oğlu Hazreti Ali’nin (radıyallahü anh) makalesidir (sözüdür). Ve mahlûkatla ilgili ilimler, sırlar onda toplanmıştır!
Yazar olmak ve forumda paylaşım yapmak için buradan üye olun.
Hz. Ali'nin (r.a.) Celcelutiyye Duası
Islam Ulushlari | Yslam Paýnamalary | Ïslam Aqparatı | İslamdık Aktsiyalar
- Raha Güneş
- Alp
- Yer: Türkiye / İstanbul
- Ana Dili: Türkiye Türkçesi
“İslami Paylaşımlar” sayfasına dön
Geçiş yap
- TURAN FORUM
- ↳ Turan Forum Hakkında
- ↳ Forum Duyuruları
- ↳ Forum İstek ve Önerileriniz
- ↳ Yeni Üyeler Buraya
- TURAN DÜNYASI
- ↳ Turan İllerinden Haberler
- ↳ Turan Birliği
- ↳ Turan Ordusu
- ↳ Turan Büyükleri
- ↳ Turan Dili
- ↳ Turan Turizmi
- ↳ Memleketlerimizi Tanıtıyoruz
- ↳ Kişisel Mesajlarınız
- ↳ İş İlanları ve Ticaret
- ↳ Özel Dersler
- SOHBET OTAĞI
- ↳ Umumi Sohbet Otağı
- ↳ Ramazan Sohbetleri
- ↳ Türkiye Sohbetleri
- ↳ Azerbaycan Sohbetleri
- ↳ Özbekistan Sohbetleri
- ↳ Türkmenistan Sohbetleri
- ↳ Kazakistan Sohbetleri (Latin)
- ↳ Kırgızistan Sohbetleri (Latin)
- ↳ Doğu Türkistan Uygur Sohbetleri (Latin)
- ↳ Tataristan Sohbetleri (Latin)
- ↳ Balkan Türkleri Sohbet
- ↳ Avrupa ve Amerika'daki Türkler Sohbet
- ↳ Türk Dostları Sohbet Otağı
- ↳ Konu Dışı Serbest
- KÜLTÜR
- ↳ Sinema TV
- ↳ Kültürel Etkinlikler
- ↳ Edebiyat ve Şiir Köşesi
- ↳ Turan Müzikleri
- ↳ Türk Sanat Müziği
- ↳ Diğer Müzikler